Je zit in de botsauto's met wilde dromen en het gas diep ingetrapt

Als kersverse ondernemer is je ondernemersrit nog maar net begonnen. Zie het alsof je achter het stuur van een botsauto plaatsneemt, maar je de besturing nog onder de knie moet krijgen. Je zit vol met wilde dromen en ambitieuze doelen. Deze jaag je na door het gaspedaal zo diep mogelijk in te trappen om op volle kracht vooruit te gaan. Maar er is een valkuil: op weg naar jouw doelen zul je een aantal cruciale vragen tegenkomen waarbij je echt even stil moet staan. En om eerlijk te zijn, het beantwoorden van deze vragen en het vooraf kunnen doorzien van de gevolgen is gewoon lastig. Dus maak je riemen stevig vast, want in deze eerste fase van het bouwen van je onderneming kun je een paar flinke botsingen verwachten.

Scroll verder om de inzichten te lezen.

De botsauto's komen vaak voor bij:

Ondernemers die: nieuw zijn
Ondernemingen die: in de expansiefase zitten
De merkstrategie: is nog niet ontwikkeld en ingezet

Zo voelen de botsauto’s

Je zit in de botsauto’s van de ondernemerskermis als je het volgende ervaart:

  • Je zit achter het stuur, neemt beslissingen razendsnel en probeert de ene actie na de andere uit. Echter, de obstakels komen daardoor in hoog tempo op je af. Om ze te ontwijken en de rit voorspoedig voort te zetten heb je kennis, inzichten en vaardigheden nodig.
  • De visie van je merk is nog vaag. Zonder een heldere bestemming in zicht is het een uitdaging om je weg te vinden. Je kunt verkeerde afslagen nemen of zelfs van de baan raken.
  • Het samenstellen van je team gaat met vallen en opstaan. Als blijkt dat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt, kan dat een enorme terugslag zijn. Onthoud dat je niet alleen een werkende motor in elkaar aan het zetten bent. Je creëert een team dat net als een subliem automerk jouw unieke bedrijfswaarden weerspiegelt.
  • Je weet nog niet wie jouw ideale klant is en je komt in de verleiding om zoveel mogelijk verschillende doelgroepen aan te spreken. Pas op dat je je aanbod niet laat verwateren en laat oplossen in de ‘sea of sameness’. Wat je wilt is een sterk en opvallend merk dat zich onderscheidt van de rest.

Meer in control zijn

Als je onervaren aan de race begint, ben je in het nadeel. Wil je meer in control zijn? Hier zijn een paar dingen waaraan je kunt werken:

  • Accepteer de hobbels op de weg naar succes. Net als bij een ritje in de botsauto’s komt het ondernemerschap met een paar onverwachte schokken. Een solide strategie helpt je om de stoten minder hard aan te laten komen en vaardiger door alle verrassingen heen te navigeren.
  • Kom af en toe van de bestuurdersstoel af en neem pauze. Verruil de actiemodus voor de denkmodus. Blok tijd om kennis te verzamelen en inzichten te verkrijgen waarmee je betere beslissingen neemt. Dit is alsof je uit je botsauto springt en de baan ineens overzichtelijk van een afstand kunt bekijken.
  • Scherp je visie en je positionering in de markt aan. Creëer een heldere blik op je bestemming. Check regelmatig of je op de goede weg bent en stuur bij waar nodig.
  • Evalueer de sterke en zwakke punten van je bedrijf. Bedenk wat belangrijk is voor jou persoonlijk en voor je onderneming. Vind teamleden die jouw waarden in zich hebben en je actief helpen bij het behalen van de onverwinning.
  • Definieer je ideale klant en stem je aanbod en messaging op hen af. Het is een beetje zoals het toevoegen van knallende bestickering en hippe verlichting aan je botsauto. Het trekt een bepaald soort passagiers aan.

Hobbels nemen met een merkstrategie

Hoewel de ondernemersweg die voor je ligt nooit glad geplaveid zal zijn, merkstrategisch denken en doen helpt je bij het nemen van hobbels en het navigeren langs uitdagingen. Definieer de visie van je merk, stel een sterk team samen dat past bij jouw waarden en blijf gefocust op je doelgroep. Door dit te doen, rust je jezelf uit om je merk naar succes te brengen in de bruisende ondernemersarena. Geniet van de rit!

Everbetter’s merkbouwprogramma Distinctive Brand Power™ helpt je je merkstrategie te creëren en geeft je de essentiële vaardigheden om je merk te bouwen.

Bekijk ons merkbouwprogramma

Herken je dat jij in de botsauto’s zit?

Begrijp wat het is om in de botstauto’s te zitten en ga tijdens een mini-strategiesessie van Everbetter inzien dat je veel meer in control kunt zijn dan nu. Tijdens de sessie zoom je met Tamarind of Maurits een uur lang in op je business en ontvang je persoonlijke inzichten over het nut van een merkstrategie voor jouw onderneming. Boek de gratis en vrijblijvende mini-strategiesessie.

Boek een mini-strategiesessie

Ontdek de andere ritten van de ondernemerskermis