Merkstrategie | Fibby

Discover the water through play

Merkstrategie | Fibby

Discover the water through play

Projecttype
Merkstrategie

Branche
Branding voor (e)retail

Opdrachtgever
Fibby

Veilig in het diepe springen met Fibby

Of we ‘even’ een merkstrategie kunnen fixen om Fibby de meest bekende zwemhulp te maken. Staat het water bij deze vraag jou tot de lippen? Niet bij Everbetter! Met de wens van Hugo van der Spek – vader, succesvolle marketeer én ondernemer – voelen wij ons als een vis in het water. Genoeg natte puns: niet verdrinken is een serieuze zaak. We doken daarom in de wereld van peuterzwemmen, bandjes en het speelse kinderbrein. Deze inzichten en perspectieven werden de basis voor een effectieve strategie waarmee we ouders inspireren om aan de slag te gaan met Fibby. Benieuwd hoe we dit deden? Lees dan verder.

Hoe gebruiken we het zweminstinct?

Om een goede strategie te bouwen, moet je weten wie je doelgroep is. Samen met Hugo hielden we sessies waarin hij zijn visie en ambities deelde. Ook deden we onderzoek naar Nederlandse zwemgewoontes en peuter- en schoolzwemles. Hieruit kwam naar voren dat kinderen op zwemles een drempel ervaren. Namelijk het ‘moeten presteren’ in groepsverband. Terwijl autonomie juist een stimulans is bij het ontwikkelen van nieuwe skills. Het benadrukken van de individuele ontdekkingstocht staat in de ontwikkeling van deze merkstrategie centraal.

We maken het ouders makkelijker!

Natuurlijk kwamen ook de ouders van aquatisch uitgedaagde bloedjes aan bod. Zo kwamen we erachter dat veel ouders graag betrokken zijn bij het water-klaar maken van hun kinderen. Maar dat er, buiten professioneel georganiseerde zwemlessen, weinig hulpmiddelen en informatie beschikbaar is. En dat werd onze insteek: laagdrempelige toegang tot een veilig product en doeltreffende informatie waarmee ouders hun kinderen essentiële watervaardigheden kunnen leren.

Hierbij waren bepaalde inzichten onmisbaar. Door interviews met ouders ontdekten we dat angst een grote drijfveer is om kinderen zo snel mogelijk te leren zwemmen. Kleine kinderen en open water is een enorm stressvolle situatie. Je zou denken dat dit een uitgangspunt zou moeten zijn. Niets is minder waar. Het brein wil juist afstand nemen van dit soort angstige gedachten. Onze focus ligt daarom op plezier met een tikkeltje gamification. We showcasen Fibby als een leuke, speelse ervaring waarin het proces van ontdekken en leren hand in hand gaan.

Lol, pret, spelen, plezier: play!

Een van de leukste dingen in het ontwikkeltraject is de vrije brainstorm. De ‘magic bullet’ van een succesvolle strategie komt soms uit onverwachte hoek. En die hoek kunnen we alleen maar opzoeken door onze creativiteit op de vrije loop te laten. Niets is te gek! Een van de kreten was bijvoorbeeld om water als een grote blauwe speeltuin te zien. Iets wat later een belangrijk element werd. Vervolgens verbinden we deze nieuwe – en soms wilde ideeën met de inzichten uit het onderzoek. Zo spotten we nieuwe kansen en ontdekken hét aspect wat Fibby een onderscheidend merk gaat maken. Trouwens, als je hier meer over wilt weten voor je eigen merk. Lees dan deze blog over het waardecreatiemodel.

En dat aspect bleek de beleving van het product te zijn. De doeltreffendheid van Fibby is geen natte vinger werk. De methodiek die de beleving drijft, is ontwikkeld met zwemexperts. Het laat kinderen op een leuke manier kennis maken met water. Het leren van cruciale watervaardigheden wordt hierbij niet overschaduwd door groepsdruk of prestatiedwang. De onderscheidende kracht van het merk zit sterk in de positieve ervaring die de doelgroep samen beleeft. Deze ervaring bestaat uit verbondenheid, ontwikkeling en plezier. Dit speelse concept noemden we ‘play’ en was de juiste richting waarop Hugo wilde focussen. So, let’s play!

Discover the water through play

Met het concept play in de pocket, werd het tijd om ons ‘Everbetter-ding’ te doen: een heldere merkstrategie kokerellen. We definieerden een missie, of brand purpose, voor Fibby. ‘In en om water zijn, veiliger en plezieriger maken voor iedereen’. Om de brand purpose kracht bij te zetten, ontwikkelde we een merkbelofte waarin de elementen ‘spelen’, ‘leren’ en ‘zwemmen’ goed naar voren komen. Dit werd “Discover the water through play”, een heldere tekst die ook als pay-off ingezet wordt. Tot slot het merkverhaal. Goede merken hebben een pakkende story waarin de opzet, behoeftes van de doelgroep en het merk vloeiend samenkomen. Zie een merkverhaal als de lijm die de strategie bij elkaar houdt. Zonder lijm brokkelt je merk bij het minste of geringste af. Ook op dat vlak creëerden we een ijzersterke invulling. Tijd voor implementatie!

Van strategie naar succesvol, werkend model

Het nut van een goede, werkende merkstrategie werd in deze fase weer eens goed duidelijk. Dankzij onze heldere input en visie was het rebranden van de huisstijl in no-time gedaan.  Naast een speels en herkenbaar logo, ontwierpen we ook een onderwaterwereld met Fibby-figuren. Al snel volgden een splinternieuw website design en storyboards voor de video’s in de app. Met behulp van een creatieve club van illustratoren, designers, copywriters en videoproducenten is dit merk ‘swimmingly’ tot leven gebracht!

Mist jouw merk een missie?

We zijn altijd benieuwd naar de ambities van ondernemers. Vertel ons die van jou: dan laten we zien hoe wij jouw missie succesvol koppelen aan je merk. Geheel vrijblijvend en met lekkere koffie!

Gratis strategiesessie

Meer cases

All-in-one software platform Goodweek

De meest complete online toko Asian Food Lovers

Groente was nog nooit zo lekker Hela groentedressings