De kracht van mentale modellen
Verder gaan dan het 'runnen' van je bedrijf
Heb je je ooit afgevraagd waarom we de Engelse term ‘runnen’ gebruiken voor het managen van je bedrijf? Het woord legt de nadruk op het soepel laten draaien van je onderneming, zoals een motor die lekker loopt. Maar echt succes vereist meer dan alleen runnen en rennen. Om echt succes te behalen moet je begrijpen ‘waarom’ je acties onderneemt, besluiten welke doelen je wilt nastreven en bedenken hoe je echt impact kunt maken. Dit zijn de vragen die een bedrijf tot grote hoogten kunnen brengen. Het beantwoorden ervan vereist dat je uit de dagelijkse routine stapt en tijd besteedt aan onderzoek, kritisch denken en strategie.
Strategie – een verborgen superkracht
Het nemen van de tijd om na te denken en een strategie te bepalen kan in eerste instantie misschien vreemd aanvoelen. Als ondernemers zijn we immers gericht op resultaten en van nature gefocust op actie. Wij zorgen ervoor dat er dingen gebeuren! Uit de actie-modus stappen en een strategie bedenken kan aanvoelen alsof er niets gebeurt. Het is een onzichtbare actie. Maar laat je hierdoor niet van de wijs brengen, want strategie is een verborgen superkracht voor je bedrijf.
Strategie gaat over het nemen van beslissingen
Als je nieuw bent in de wereld van strategie, zou je kunnen denken dat strategie gelijkstaat aan een plan. Maar daarmee doe je het begrip strategie tekort. Voor merken en bedrijven is strategie een specifieke aanpak die is gecreëerd om je te helpen een bepaald doel te bereiken. Zie het als de basis voor toekomstige tactieken en plannen.
Een goede strategie omvat een set van goed geïnformeerde keuzes op basis van gedegen onderzoek en doordachte analyse. Bij Everbetter is kritisch denken ons ding! We nemen het heel serieus en zoeken actief naar manieren om ons besluitvormingsproces te verbeteren.
De manier waarop wij mensen denken en beslissingen nemen, heeft te maken met veel factoren. Onze ervaringen, onze persoonlijkheid en zelfs onze gemoedstoestand op het moment dat we de beslissing nemen, spelen een rol. Soms maken we als een schaakgrootmeester scherpe en strategische keuzes. Andere keren handelen we impulsief op basis van aannames en emoties. Hoe kunnen we ons besluitvormingsproces verbeteren? Door gebruik te maken van mentale modellen. Dit zijn krachtige hulpmiddelen voor het nemen van beslissingen.
Wat zijn mentale modellen?
Mentale modellen zijn de onmisbare hulpmiddelen die ons in staat stellen de details van de wereld om ons heen te begrijpen en er doorheen te navigeren. Ze dienen als ons cognitieve kompas, vereenvoudigen de complexiteit en benadrukken wat relevant en belangrijk is. Ze begeleiden ons denkproces en spelen een belangrijke rol in de manier waarop we probleemoplossing en besluitvorming benaderen.
Verbreed je perspectief – de kracht van diverse mentale modellen
Onze levens, carrières, vakgebieden en interesses zorgen ervoor dat we ons automatisch specialiseren in specifieke denkwijzen. Ontwerpers kunnen bijvoorbeeld excelleren in abstract denken, architecten in ruimtelijke concepten en ingenieurs in systeemdenken. Hoewel specialisatie voordelen heeft, kan het ook onze mentale modellen beperken. Dit leidt tot tunnelvisie.
De sleutel om deze beperking te omzeilen, is het omarmen van een verscheidenheid aan mentale modellen. Hoe diverser onze mentale modellen, hoe breder onze perspectieven, en hoe effectiever ons denken en het nemen van besluiten wordt.
3 mentale modellen voor betere beslissingen
1 – Eerste conclusiebias
De eerste conclusiebias is een denkpatroon waarin we de voorkeur geven aan ideeën die passen bij onze bestaande overtuigingen en initiële gedachten. Het is alsof er een groep gedachtencheerleaders zijn die voortdurend met hun pompons zwaaien ter ondersteuning van wat wij al denken.“Go Team Wij!”
Pas hier op! Want als we teveel naar deze ‘vooroordelenversterkers’ luisteren, negeren we mogelijk waardevolle signalen die ons standpunt in twijfel trekken. En dat betekent dat we blind worden voor alternatieve perspectieven!
Wil je verder gaan dan je vooroordelen? De eerste stap is het herkennen ervan. Alleen dan kunnen we ruimdenkender worden en verschillende standpunten en mogelijkheden overwegen. Dit zal dan leiden tot betere besluitvorming.
2 – Hefboomwerking
Hefboomwerking is een concept dat al duizenden jaren met succes wordt gebruikt. Het draait om het tillen van iets zwaars met relatief weinig inspanning. Bij het bouwen van de piramides gebruikten de oude Egyptenaren hefbomen om stenen met een gewicht tot 100 ton op te tillen. Tegenwoordig vinden we nog steeds hefbomen in alledaagse gereedschappen, zoals scharen, tangen en deurklinken.
Het concept van hefboomwerking wordt ook op andere disciplines toegepast. In het bedrijfsleven betekent hefboomwerking het inzetten van kleine, doelgerichte acties op precies de juiste plek, om zo grote en langdurige verbeteringen te bewerkstelligen. Het gaat niet om de omvang van de actie, maar om het effect dat het oplevert.
Bij Everbetter ervaren we ook de waarde van hefboomwerking in ons strategiewerk. We richten ons op het benutten van sterke punten en kansen die kunnen leiden tot concurrentievoordeel en groei.
3 – Inversie
Inversie is een krachtig mentaal hulpmiddel dat onze denkwijze omkeert. Meestal denken we op een voorwaartse manier. We focussen op vooruitgang – van A naar B – en bedenken stappen om doelen te bereiken. Maar wat als we zouden nadenken over de stappen die ons er juist van weerhouden om onze doelen te bereiken?
Laten we dit illustreren met een voorbeeld. Denk eens aan je eigen bedrijf en vraag jezelf dan af: “Wat kan ik doen om mijn bedrijf minder succesvol te maken?” Het klinkt misschien gek, maar door het inversiemodel te gebruiken, worden we ons ervan bewust wat er mis kan gaan. Met andere woorden: inversie brengt mogelijke problemen aan het licht waar we nog niet over hadden nagedacht. Het biedt een nieuwe kijk op besluitvorming en kan snel een paar quick-wins voor je bedrijf opleveren.
Strategisch denken met Everbetter
Benieuwd naar de kracht van strategisch denken? Geïnteresseerd in het versterken van je eigen besluitvorming? Kijk dan eens naar Everbetter’s merkbouwprogramma voor ondernemers en bedrijven. In slechts twaalf weken nemen we jouw situatie zorgvuldig onder de loep en stellen we een duidelijke focus voor jouw merk vast. Bovendien leer je alles over de basisprincipes van branding! Wij helpen je begrijpen wat een merkstrategie is en hoe je deze kunt inzetten voor zakelijk succes.