Evalueren wordt leuker en gaat beter als je je richt op je strategie

Hoe kijk je als ondernemer of je op de goede weg bent en wat je gaat verbeteren? Evalueer je door gewoon een gesprekje te voeren? Ga je je KPI’s checken? Of is er een leukere manier? Ja! Die is er zeker. Bij Everbetter evalueren we onze strategie. En dat heeft een aantal voordelen.

Focussen op KPI’s alleen? Trap niet in deze val!
Zeker, het stellen en evalueren van doelen is belangrijk. Je hebt nieuwe klanten nodig, succesvolle projecten en betaalde facturen. Echter, een valkuil van evalueren is de resultaatbias. Oftewel de neiging om vooruitgang alleen op resultaten te beoordelen, zonder te weten hoe je deze resultaten hebt bereikt. Je goede resultaten kunnen toeval zijn of afhankelijk van factoren die buiten je eigen invloed liggen. Dan is een waardevolle aanvulling het reflecteren op de manier waarop je de resultaten hebt bereikt. Met andere woorden: je strategie evalueren.

Hoe je je strategie evalueert
Je strategie evalueren is makkelijker dan het klinkt. Bij Everbetter doen we het en het zorgt ervoor dat we niet langs elkaar heen praten tijdens meetings. Hoe werkt het? Je hakt je strategie in drie delen: positie, perspectief en plan. Dit zijn de drie schakels die je allemaal nodig hebt om met je strategie resultaten te behalen. Is één schakel zwakker? Dan is meteen je hele strategie zwakker. De kracht van de schakels evalueren is dus een supergoed startpunt.

Positie

Is je positie nog scherp?
Je positie gaat over waar jouw kans ligt en wat je gedroomde positie is. Evalueer of je precies weten wat je huidige realiteit is, wat je punt op de horizon is en of alles wat je doet daarmee in lijn is. Maak het gesprek hierover makkelijker door de volgende vragen te stellen: Wat is de authentieke kracht van je onderneming? Wat zijn de motiverende factoren van je doelgroep om voor jou te kiezen? Hoe ziet jouw markt eruit? Als je dit niet weet, onderzoek het dan. Als het veranderd is, leg het opnieuw vast en deel het met iedereen binnen je onderneming.

Perspectief

Met welke blik kijk je?
Je perspectief gaat over hoe je naar je onderneming kijkt en welke verhalen je vertelt. Je hebt dit nodig om alles in beweging te zetten richting je gedroomde positie. Evalueer of je genoeg richtinggevende ideeën hebt en of je ze op de juiste manier inzet. Kijk heel precies naar je visie, identiteit, waardes, principes, boodschappen, beelden, campagnes, communicatie. Inspireer en motiveer je genoeg om jouw medewerkers en doelgroep mee te krijgen op jouw reis?

Plan

De juiste stappen of aanpassen?
Je plan gaat over de concrete stappen die je in de praktijk aflegt om jouw onderneming te laten transformeren. Als je je positie en perspectief helder hebt, kijk dan of het niet bij ideeën gebleven is en je ook de juiste acties hebt ondernomen. Evalueer de volgende thema’s: of je productgamma een update nodig heeft, wat je aan je service kunt verbeteren, hoe je mensen het deden, wat de invloed van je omgeving is en wat je met je communicatie hebt bereikt. Het laatste thema kun je uitdiepen door naar je marketingcampagnes te kijken en de performance van je salesfunnel inzichtelijk te maken.

Meer power!
Wat goed is aan het evalueren van je strategie is dat de verbeteringen die je doorvoert van blijvende aard zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het verdubbelen van je salesbudget. Als je die na een campagne op het oude niveau terugbrengt, dan zal je sales performance ook weer terugzakken. Strategische verbeteringen stapelen zich op, waardoor je gehele onderneming na een periode veel meer power heeft. Geef jezelf dus inzicht in de performance van je strategie en bouw zo aan groei die duurzaam is.

Distinctive Brand Power™

Vraag jij je regelmatig af wie je eigenlijk bent als onderneming? Waar je staat in de markt? Wie je ideale klanten zijn? Of welk verhaal je nu moet vertellen? Dan is dit hét moment om aan de slag te gaan met het strategisch merkbouwprogramma Distinctive Brand Power™. In 12 weken krijg je alles in handen om met helderheid, vertrouwen en focus de volgende stap met je onderneming te zetten. 

Aanpak

Boek een gratis strategiesessie

Meer weten over ons strategisch merkbouwprogramma Distinctive Brand Power™? Boek dan een gratis strategiesessie. Samen gaan we kijken hoe jouw business kan profiteren van de kracht van branding. No strings attached!

Boek een gratis strategiesessie