Brand power: Jouw onmisbare tweespan op weg naar een succesvol merk

Waarin moet je investeren als je een succesvol merk wilt creëren? We zouden talloze modellen, definities en activiteiten kunnen opsommen, maar dat is niet waar het begint. Het echte beginpunt voor een succesvol merk is het besef dat het bouwen ervan een tweespan vergt: je merkstrategie ontwikkeld door experts plus de vaardigheden om te ondernemen met die merkstrategie. Bij Everbetter noemen we dit tweespan ‘brand power’. Neem even de tijd om dit artikel door te nemen en ontdek waarom het bouwen van een merk pas effectief wordt als je in beide componenten investeert.

Geschreven door Maurits en Tamarind, merkstrategen bij Everbetter

Waarom je überhaupt een merk wilt bouwen

Marc Benioff, de oprichter van Salesforce, zei eens: “A brand is a company’s most important asset – Period.” Hij had volkomen gelijk. Een merk is hoe klanten denken en voelen over jouw onderneming, en deze gedachten en gevoelens bepalen of ze voor jou kiezen of niet. Deze keuze bepaalt op zijn beurt jouw totale omzet. Conclusie? Jouw merk is van essentieel belang voor het succes van je onderneming. Als je het succes van je onderneming wilt beïnvloeden – en naar onze mening is dat iets wat elke ondernemer wil – dan moet je de juiste percepties en emoties creëren in de hoofden van je klanten. Dit proces wordt branding genoemd, oftewel: het bouwen van je merk.

Het startpunt van branding

Het einddoel van branding is dat klanten jouw producten of diensten verkiezen boven andere opties, en daar zelfs meer voor willen betalen. Zoals elk proces heeft branding naast dit einddoel ook een beginpunt. ‘Wat is daar nu zo bijzonder aan?’, vraag je je wellicht af. Welnu, er zijn talloze merkboeken, merkworkshops en merkstrategen die beginpunten suggereren die je uiteindelijk nergens brengen. Hier volgen twee van de meest voorkomende valkuilen:

Valstrik 1: Doe-het-zelf merkstrategie

Voor veel ondernemers begint het merkproces met het overweldigende aanbod van boeken, whitepapers en workshops waarin beweerd wordt dat je zelf een merkstrategie kunt creëren. Als je bijvoorbeeld ‘branding’ intypt op Amazon Books, krijg je 20.000 zoekresultaten te zien. De boeken hebben titels als: ‘The Smart Branding Book: How to build a profitable and resilient brand’, ‘Branding fundamentals: Framework of Branding’, en ‘Branding in five and a half steps’. Misschien heb je een keer een brandingworkshop gevolgd bij een zakelijk evenement, waar je in één middag je missie, visie en kernwaarden moest formuleren. Dit zijn vaak oppervlakkige invuloefeningen die weinig inspanning vergen. En juist daarom zullen ze weinig impact hebben. Als jouw concurrent namelijk in dezelfde tijd ook zijn of haar merkstrategie kan creëren, dan kom je met die van jou niet veel verder.

Hoe je wel verder komt: Laat experts het zware werk doen

Een beter beginpunt is erkennen dat het ontwikkelen van een effectieve merkstrategie zwaar werk is. Een waardevolle merkstrategie vereist grondig onderzoek, diepgaande analyse en gerichte focus, aspecten die ontbreken bij snelle invuloefeningen. Daarom is het raadzaam om experts in te schakelen. Een ervaren expert kan bijvoorbeeld diepgaand onderzoek doen naar de behoeften van jouw doelgroep en daar meer inzicht in verwerven dan je concurrenten hebben. Bovendien weet een expert hoe zwakke punten kunnen worden geëlimineerd en sterke punten kunnen worden gebundeld. Een expert heeft ook de creatieve vaardigheden om jouw situatie 180 graden om te draaien, te reframen en nieuw potentieel te ontdekken. Door een expert orde te laten creëren, zul je merken dat jij meer overzicht, helderheid en focus krijgt.

Valstrik 2: Gebrek aan brandingvaardigheden

Jouw merkstrategie ontwikkeld door experts is het eerste component van ‘brand power’. Maar zelfs dan zal je investering vastlopen als je als ondernemer niet beschikt over de vaardigheden om je merkstrategie effectief toe te passen.  De strategie zal dan in een la verdwijnen en binnen afzienbare tijd gaat iedereen weer verder waar ze gebleven waren. Het resultaat is dat je de gedroomde marktpositie niet bereikt. Bij Everbetter hebben we deze verhalen vaak genoeg gehoord, maar het ligt zeker niet aan jou. Het brengen van een merkstrategie van papier naar de dagelijkse praktijk is voor veel ondernemers namelijk een nieuwe uitdaging.

Hoe je wel verder komt: Basisvaardigheden in branding verwerven

Als je besloten hebt je merk te gaan bouwen, begin dan met het verwerven van basisvaardigheden in branding. Je hoeft niet zelf een merkstrategie te kunnen ontwikkelen, daar zijn experts voor. Maar je moet wel de vaardigheden ontwikkelen om je merkstrategie centraal te stellen in je onderneming en al je zakelijke beslissingen hierop af te stemmen. 

De benodigde vaardigheden

Dit helpt je om van je merkstrategie een succesvol merk te maken:

  • Inzicht in wat een merkstrategie inhoudt: ‘Merk’ en ‘strategie’ zijn begrippen die op verschillende manieren kunnen worden geïnterpreteerd. Om op het juiste spoor te blijven, moet je de essentiële kenmerken en eigenschappen van een merkstrategie begrijpen.
  • Het vermogen om je eigen merkstrategie te doorgronden: Jouw merkstrategie is ontwikkeld door experts die er lange tijd mee bezig zijn geweest en daardoor alle aspecten ervan kennen. Voor jou is je eigen strategie echter nieuw, dus het vergt oefening om alle verborgen schatten in je strategie te zien.
  • Werken met implementatietools: Er bestaan effectieve frameworks, stappenplannen en oefeningen die je kunt gebruiken om je strategie in de praktijk te brengen. Leer hoe je deze tools kunt inzetten om je aanbod te transformeren, je team te trainen en nieuwe marketingtactieken op te zetten.

Het tweespan brand power

Brand power is het krachtige tweeledige concept dat bestaat uit jouw merkstrategie ontwikkeld door experts plus de vaardigheden om te ondernemen met die merkstrategie. Als een van deze componenten ontbreekt, zal je merk niet van de grond komen. Door in beide te investeren, kun je ze verenigen tot één supervermogen. De beloning zal zijn dat je ontdekt dat er geen grenzen zijn aan wat je kunt bereiken met je onderneming.

Merkbouwprogramma voor ondernemers

Voorzie jezelf van brand power met Distinctive Brand Power™, Everbetter’s merkbouwprogramma voor ondernemers. In 12 weken tijd ontwikkelen we beide componenten van brand power: jouw merkstrategie gemaakt door experts plus de vaardigheden om hiermee te ondernemen. Het is de ideale start voor het bouwen van je merk. Maak hier kennis met Distinctive Brand Power™.

Merkbouwprogramma