De kracht van branding

Branding is zo’n woord wat te pas en te onpas wordt gebruikt. Regelmatig in de verkeerde context of als men marketing of corporate identity design bedoelt. Ik geef toe dat branding een vrij abstract concept is. En wil je het goed doen? Dan kan het jaren duren voor je de expertise onder de knie hebt. Het is dus niet gek dat er weinig ondernemers zijn die kaas hebben gegeten over dit onderwerp. En dat is een gemiste kans. Gelukkig heeft Everbetter die jaren ervaring in de pocket. Je kunt met ons dus zo beginnen! Lees verder als je wilt weten hoe je jouw merk als katalysator van groei kan inzetten.

Geschreven door Tamarind Houghton, Brand Consultant en Co-Founder van Everbetter

Wat is branding dan?

Simpel gezegd zorgt branding ervoor dat mensen op een bepaalde manier over je denken. Marketingonderzoeksbureau Ipsos beschrijft een merk als een ‘netwerk van gedachten en gevoelens door associaties met ervaringen, beelden en geluiden’. Een merk bestaat in ons hoofd en is iets waar we betekenis aan hechten. Denk bijvoorbeeld eens aan Coca-Cola. Ik durf te wedden dat er onmiddellijk beelden, gedachten en gevoelens in je brein opkomen. (Bonuspunten als je het ‘Holidays are coming’ deuntje nu in je hoofd hebt.) Is toch geweldig hoe dat werkt? Dat is echt de kracht van branding. Iemand zin in een colaatje, or is it just me?

Focus op je merk zorgt voor groei op lange termijn

Eerst branding, dan marketing

Voor ik brand-consultant werd, heb ik 15 jaar als ontwerper gewerkt. Laten we wel wezen: design is geen tovermiddel. Zonder een duidelijke merkstrategie die richting geeft aan je communicatie en design, mist je de lijm die een merk tot één geheel maakt. En dat heeft consequenties. Heb je wel eens een vruchteloze marketingcampagne meegemaakt? Het idee was gaaf en alles klopte en toch geen conversie… Yes, you guessed it, zonder een helder merk wordt zelfs de beste marketingcampagne een gevalletje van ‘style over substance’. Naast dat het frustrerend is, is het zó zonde om een hoop tijd en geld in rook op te zien gaan. Branding is dus een essentieel component om een doeltreffende marketingstrategie mee te bouwen.

Dat heb ik toch niet nodig…

Misschien denk je: “Ik ken mijn klant, ik weet wie we zijn en hoe ik mijn bedrijf kan laten opvallen. Ik weet wat voor merk ik wil bouwen”. Dat is een prima startpunt! Maar weten jouw medewerkers, partners én klanten dat ook? Hoe vertaal je dat beeld in je hoofd naar een duurzame branding strategie?

Start nu met branding

Als je die laatste vraag niet kunt beantwoorden, dan hebben wij de oplossing. Het Distinctive Brand Power ™   programma: de basis voor strategische klantverbinding met een vleugje psychologie. In 12 weken werken we samen aan één doel: de ‘enige keuze’ worden voor jouw klanten.

Dus grijp die kans! Zet de kracht van branding in om de concurrentie achter je te laten en duurzame groei te genereren. Meld je nu aan voor een korte merksessie met een Everbetter Brand Consultant.

Plan een merk-consultation in

Meer over merkstrategie en hoe je dit inzet? Lees deel II van ‘Branding is business’