Zet branding in om de 'enige keuze' te worden voor jouw klant

Als SaaS-bedrijf jezelf onderscheiden en ervoor zorgen dat klanten alleen oog voor jou krijgen. Is dat nog wel te doen nu er zoveel concurrentie bijkomt? Het antwoord is: Ja! Sterker nog, in de SaaS-wereld wordt nog maar nauwelijks gebruik gemaakt van de enorme potentie van branding. Jij kunt dus de eerste zijn. Neem een voorsprong op de concurrentie, maak jezelf onvervangbaar en genereer meer omzet. Het is nu het moment.

Software wordt een commodity

Toen twintig jaar geleden de SaaS-revolutie uitbrak was software moeilijk om te ontwikkelen, en jouw plaats in de markt eenvoudig te veroveren. Jouw gespecialiseerde software deed het direct beter dan Excel-sheets of pen en papier. Vandaag is software relatief eenvoudig te ontwikkelen, en jouw plaats in de markt moeilijk te veroveren. Andere partijen lossen voor klanten dezelfde problemen op. Het spijt me, maar de harde conclusie is: het product zelf is niet meer de onderscheidende factor. Software wordt een commodity.

Ontsnappen uit commodityland

Bij Everbetter noemen we een markt waar niemand er echt uitspringt commodityland. En daar wil je niet zijn. Als jouw merk niet als onderscheidend wordt beleefd, dan is het enige dat overblijft concurreren op prijs. Maar een marge die steeds dunner wordt biedt weinig mogelijkheden voor de ontwikkeling van je bedrijf. Gelukkig is daar branding. Met branding kun je ontsnappen uit commodityland.

Waar klanten waarde aan hechten

Branding is het ten diepste begrijpen waar klanten waarde aan hechten. Een merk als Nike maakt gebruik van dit principe. In essentie zijn schoenen ook een commodity. Wie kan namelijk vertellen wat de verschillen in productkenmerken zijn van de schoenen van Nike, Reebok en Adidas? Niemand. Toch houden mensen van over de hele wereld meer van Nike dan van andere schoenenfabrikanten. Nike is onderscheidend geworden doordat het een opwindend verhaal vertelt. Het heeft betekenis gegeven aan wat het is om atleet te zijn. Het merk inspireert en motiveert ons om onze eigen prestaties te verbeteren.

Mensen kopen geen producten

Nike gaat dus verder dan het communiceren van productvoordelen. En dat is logisch. Want mensen kopen geen producten. Ze kopen wat producten voor hen doen, hoe ze het voor hen doen (de ervaring) en waarom het ertoe doet (waarden en betekenis). Hier hechten mensen waarde. Mensen zijn bereid zijn het meeste te betalen voor het vervullen emotionele behoeftes, ergens bij te horen of het maken van een persoonlijke ontwikkeling. Als je hier antwoord op hebt, dan heb je goud in handen.

Het spel is nog maar net begonnen

Voor SaaS-bedrijven is het spel nog maar net begonnen. De meesten denken nu nog in productvoordelen. Maar als jij het omdraait en doordringt tot de diepere menselijke behoeftes, dan word jij de eerste die de potentie van een volwaardig merk benut. Net zoals Nike dit ooit deed. Onderscheid jezelf en zorg ervoor dat klanten alleen oog voor jou krijgen door te bouwen aan dat deel van je business dat niet tot een commodity gemaakt kan worden: JOUW MERK.

Start nu met branding

Voor SaaS-bedrijven die uit commodityland willen ontsnappen hebben wij de oplossing. Het Distinctive Brand Power™ is een strategisch merkbouwprogramma van 12 weken waarin we samenwerken aan één doel: de ‘enige keuze’ worden voor jouw klanten.

Dus grijp die kans! Zet de kracht van branding in om de concurrentie achter je te laten en duurzame groei te genereren. Meld je nu aan voor een gratis strategiesessie.

Boek een gratis strategiesessie